Karavan Yapmak İçin Dikkat Etmeniz Gerekenler
En özgür hissedilen anları sorsak pek çok kişinin cevabının seyahat etmek olduğuna eminiz. Başka bir kentte yeni insanlarla tanışmak, farklı bir kültürü yaşamak ve doğasından damak tadına dek yeniliklerle karşılaşmak harikadır. Yeni keşiflere çıkan gezginler, seyir defterlerini yol öyküleriyle doldururken kilometreleri farklı araçlarla geride bırakırlar. Bunlar arasında karavancılar özel bir yere sahiptir. Bir anlamda evlerini yanlarında taşıyan bu seyyahlar bazen çekme karavan, bazen ise motokaravan kullanır. Peki, ya hayallerindeki karavanı bulamayanlar veya karavan satın alma için bütçesi yetmeyenler ne yapıyor? Kendi karavanlarını tasarlayıp oluşturuyor. Evet; dış cephesinden iç döşemesine, yalıtım sistemlerinden enerji tesisatına kadar kendi karavanınızı yapmanız mümkün! Öyleyse, bu zorlu ama eğlenceli serüvende sizi nelerin beklediğine bakmanın tam zamanı! Hazırlanın; kendi karavanınızı yaparken dikkat etmeniz gerekenler konusunda size yol gösterecek ipuçları geliyor!
Araç tercihinizi yapın
Eğer bileşenlerini siz birleştirmeyecekseniz – ki bu durum yoğun emek ve teknik bilgi gerektirir – işe araç seçimiyle başlayın. Karavan olarak kullanılmaya uygun olan ve sıkça tercih edilen araçları tercih edin. Bununla birlikte, aracı seçerken kendi kullanım alışkanlıklarınızı da göz önünde bulundurmalısınız. Örneğin; engebeli bir kamp alanı seçecekseniz dört çekerli bir arazi aracı ideal olabilir. Öte yandan, düşünceniz panelvandan karavan yapmak ise pencereli modellerin karavana geçişte daha masraflı olacaktır. Bunun sebebi ise yalıtımının penceresiz olanlara kıyasla daha zor olmasıdır.
Karavan adayı aracın hacmi de önemlidir. Genellikle 15 ila 17 metreküplük hacimler karavan için uygun olarak kabul edilir. 17 metreküplük araçlar size sadece daha fazla alan sağlamakla kalmaz; aynı zamanda daha üstün bir yalıtım elde etmenize de yardım eder.
Son olarak, karavana dönüşecek araçla test sürüşüne çıkmayı ve pencereli bir araçsa iki hafta kadar sürmeyi ihmal etmeyiniz. Sürüşleri koltukları sökmeden yapmayı öneririz.
Kollarınızı sıvayın, işiniz çok!
Araç tercihinizi yaptıktan sonra işe yalıtımla başlamalısınız. Belli mi olur! Belki doğada haftalarca kalacaksınız veya gece-gündüz ısı farkının yüksek olduğu bir yerde konaklayacaksınız. O zaman iyi bir yalıtım, kendi karavanınızı yaparken olmazsa olmazınız olmalıdır.
İzolasyon çalışmasına başlamadan önce aracın iç ve dış temizliğini iyi yapmanız gerekir. Kaportadaki çizikler, göçükler ve hasarlı diğer yerler belirlenir. Bu bölgedeki onarımların tamamlanmasının ardından kullanacağınız malzemeye karar vermelisiniz. İzogreen veya bizofil malzemeleri kullanmanız hâlinde, beklentinizi karşılayacak yalıtımı elde edebilirsiniz.
Takımları alın, elektrik tesisatı sizi bekler!
Karavanla yolculuk etmek ve özgür bir gezgin olarak an’ı yaşamak mükemmel bir histir. Fakat bu deneyimi yaşarken tıpkı kendiniz gibi karavanınızın da enerjiye ihtiyacı vardır. Bu nedenle karavan elektrik tesisatı ve su tesisatı konusunda ayrıntılara dikkat etmeniz gerekir.
Çalışmalara elektrik tesisatını kurmakla başlayın. Bu konuda iki temel yardımcınız olacak: Jel akü ve güneş panelleri. Böylece, panellerden aktarılan enerjiyi elektrik olarak depolayabilirsiniz. Karavan yolculuğu için bahar veya yaz aylarını tercih edeceğinizi düşünürsek, bu epey avantajlı olacaktır.
Karavan içi elektrik tesisatında bir diğer önemli unsur ise voltaj düzenleyicidir. Çünkü, karavanınız sizin tekerlekli evinizdir ve televizyon, buzdolabı, lambalar vb. elektrikli eşyalar kullanacaksınız. Hatta belki karavanda iklimlendirme için de elektriği tercih edeceksiniz. Dolayısıyla bu cihazların voltaj dengesizliği nedeniyle bozulmaması için bir regülatöre ihtiyacınız olacak. Diğer yandan, 12V elektriği 220V’ye dönüştüren invertör kullanmayı da atlamamalısınız.
Karavan hareketli bir araçtır. Bu sebeple, çekeceğiniz elektrik tesisatında risk oluşturmayacak bir kablolama yapmanız lâzımdır. Kullanılacak voltaja göre kablo kalınlığının ve çapının belirlenmesi, bu kabloların yanmaya dayanıklı olması önemlidir. Kabloları birleştiren ve sabitleyen aparatlar da bu noktada önemli rol oynarlar.
Güneş panelleri gerçekten de hayat kurtarıcıdır. Ayrıca, yenilenebilir ve temiz enerji kaynağı olduklarından doğaya zarar vermezler. Böylece, karavanlı yaşam kültürü ile de uyumlu olduklarını rahatlıkla söyleyebiliriz. Fakat güneş paneli tercihinde üretici marka kadar, tüketim miktarınızı da bilmeniz önem taşır. Aydınlatmadan küçük ev aletlerine, beyaz eşyadan iklimlendirmeye kadar genel elektrik tüketiminizi alt alta koyun. Genel ortalama tüketim miktarınızı bulun ve alacağınız panellerin kapasitesini buna göre belirleyin.
Karavanda hijyen su tesisatı ile başlar!
Su tesisatında işler biraz daha detaylı hâle gelebilir. Çünkü, su tesisatı kirli su ve temiz su olmak üzere iki yönlü çalışır. Karavanın altına yerleştireceğiniz üç su deposundan biri temiz su, biri tuvalete bağlı olan kirli su ve diğeri ise mutfaktan gelen kirli su içindir. Mutfak ile tuvaletin kirli su depolarını ayırmamak gibi bir hataya düşmeyeceğinizi umuyoruz. Aksi hâlde yol boyu çekeceğiniz kötü kokuyu bilmek istemezsiniz. Depoları araca montajlarken dengeyi; depo kapasitesini seçerken ise karavanı kaç kişi paylaşacağınızı dikkate alın.
Kullanılmış suyun tahliyesinde kirli su deposundaki atıkların parçalanması sağlanmalıdır. Bunun için de parçalayıcı (maceratör) pompa kullanılmanız zorunludur. Mutfak atıklarının bu açıdan istisnai olduğunu belirtmeliyiz. Nitekim, mutfak kaynaklı büyük atıklar, tesisatın tıkanmaması için gider yoluyla tahliye edilmelidir.
Karavan mutfağı tasarlanırken bu alanlar için özel üretilmiş evyelerden yararlanabilirsiniz. Ayrıca, banyo kısmı için kasetli veya portatif tuvalet ihtiyaçlarınızı karşılayabilir. Alternatif olarak marin model tuvaletlerden de faydalanabilirsiniz. Fakat işiniz bununla bitmiyor. Küvet veya duş alanını da kurduysanız, karavanın bu kısmında işler yolunda demektir. Son olarak, güneş panelleri ve akü yeteri kadar güçlüyse hidrofor kullanarak karavan içinde basınçlı bir su devridaimi oluşturabilirsiniz.
Karavan eşyaları ve iç mekân yerleşimi
Konu barınma olunca oturma grupları ve rahat bir yatak en temel eşyalardır. Karavanda kullanacağınız bu eşyaları ise nem tutmayan, yıkanması kolay, dayanıklı kumaşlardan üretilenlerini seçmeniz gerekir. Eğer ikiden fazla kişi konaklayacaksanız, çekyat özellikli koltukları tercih ediniz.
İç mekân boşken iki ana bölüme ayrılır: Duvar döşemesi ve tavan kaplaması. Her iki bölümde de ahşap lambiri popüler bir malzeme olsa da renkleri nedeniyle bazı sorunlar yaşatabilir. Çünkü, içeriyi karanlık ve dar göstermesi olasıdır. Karavan mobilyalarında sıkça tercih edilen sedir lambiri ise bütçenizi zorlayabilir. Zaten kendi karavanınızı yaparken en maliyetli kalemi bu kısım oluşturur. Eğer geniş bir bütçeniz yoksa, burası için harcamalarınızı fiyat-performans dengesi gözeterek yapmanızı öneririz.
Mutfakta biri mi var?
Karavan mutfağı bizce özel bir paragrafı hak ediyor. Musluklar, ocaklar, dolaplar, ocak, beyaz eşya derken epey önemli bir alan anlamına geliyor. Bu kısımda karavan için tasarlanan ürünler almaktan başka bir çözüm yok gibi görünüyor. Fiyat skalası oldukça değişken olan karavan mutfağı eşyaları arasından bütçenizin elverdiğini seçmeniz yararınıza olacaktır.
Karavan ruhsatı almak için bürokratik işlemleri tamamlayın
Karavanınızı kendiniz dönüştürdünüz ve dayayıp döşediniz. Fakat yola çıkmanız için sizce de bir eksiklik yok mu? Karavanınız 750 kilogramı aşıyorsa, tıpkı otomobilde olduğu gibi ruhsatsız karavan da kullanamazsınız. Öyleyse, şimdi sıra el emeği, göz nuru karavanınızın taslağını çizdirmekte! Taslak çizimi onaylanmış karavanınız için soluğu alacağınız ilk yer ise TÜVTÜRK muayene istasyonu olacak. Bu muayenenin ruhsat gerektirmeyen karavanlar için de zorunlu olduğunu hatırlatalım. Karavanınız bu sınavı da geçerse gelsin yollar ve eğlenceli kamp günleri!
Karavan ruhsatı konusunda bir parantez daha açmakta yarar var. 750 kg üzerindeki karavanınıza ruhsat çıkması için O2 türü tip onay belgesi almak zorundasınız. Bu lisansa sahip olmak ayrıntılı kontrol süreçleri gerektirdiğinden bazen bir yıla kadar uzayacak sürelerle karşılaşabilirsiniz.
Karavanınızı olabildiğince işlevsel tasarlayın
Motokaravan veya çekme karavan olmasından bağımsız olarak karavan, sade bir yaşam tercihidir. Bu sebeple, azla yetinen ve eşyadan ziyade deneyime odaklanan insanların seçtiği bir tarzdır. Doğal olarak kendi karavanınızı yaparken de az yer kaplayan, mümkünse enerji tasarruflu olan ama işlevsel olarak önemi büyük nesnelere odaklanmalısınız.
Bu konuda alternatif bir çözüm olarak, karavanınıza dışa doğru genişleyecek bölümler eklemeniz iyi bir çözüm olabilir. İkinci bir kat gibi üst kısımda yer alacak bir pop-up tavan, bu bağlamda epey işe yarayabilir. Bu mümkün değilse en azından tavan penceresi ekleyip sıcak yaz günlerinde havalandırmayı kolaylaştırabilirsiniz. Dahası, dışa açılan çıkıntılara tente yerleştirerek karavanın yakın çevresini de daha rahat hâle getirebilirsiniz.
Bitirirken, karavan yapma maliyeti konusunda kesin bir bilgi vermenin mümkün olmadığını da ekleyelim. Ayırdığınız bütçe, eşya seçimindeki kriterleriniz, karavan altyapısı için tercih ettiğiniz malzemeler gibi faktörler bunu etkiler. Yapacağınız detaylı bir piyasa araştırması aklınızdaki soru işaretlerini giderecektir. Kendi tasarımınız olan karavanınız ve sevdiklerinizle birlikte ilk durağınızın Cumhuriyetköy’deki Fava Camp olmasını dileriz.
Bir yanıt yazın