Karavan Yolculuğu Sırasında Okuyabileceğiniz Kitaplar
“Yolda” adlı yapıtıyla kitapseverlerin gözünde özel bir yer edinen Jack Kerouac şöyle yazmıştı: ”Gökyüzü geniş, hayat kısa, hayaller sonsuzken yol özgürlüktü. Yol dostluktu, maceraydı; sonsuz olasılığın toplamı, yaşamın kaynağıydı.” Belli bir yere veya zamana bağlı kalmadan yola düşen gezginler için seyahat etmek gerçekten de böyledir. Çünkü, bu özgür ruhlar varış noktasından veya bir sonraki duraktan çok yolun kendisini severler.
Yolculuk onlar için bazen bir kendini arama bazen ise yaşama yeni bir pencereden bakma deneyimidir. Yeni insanlarla tanışırken ve yeni kültürleri keşfederken aynı zamanda kendilerini de gerçekleştirirler. Bu döngü devam ettikçe içlerindeki yolculuk tutkusu artar ve bu tutkuyu sinemayla, müzikle ve elbette kitaplarla beslerler. Bu noktada yol öyküleri anlatan eserler ve gezi kitapları harika birer yol arkadaşıdır. Peki, yolculuk ederken hangi kitapların okunması tavsiye ediliyor? Gittikleri her yere evlerini de götüren karavanlı yolculuk tutkunları için bir araya getirdiğimiz kitaplara birlikte bakalım.
Mehmet Genç – Rotasız Seyyah
Gezi notlarını internette paylaşmasıyla geniş bir kitleye ulaşan Mehmet Genç, deneyimlerini Rotasız Seyyah’ta topladı. Acı-tatlı, ilginç ve eğlenceli birçok anının bulunduğu kitap altı yıllık bir yol hatıralarından oluşuyor. Gezgin-yazar tanıdığı insanları, keşfettiği yerleri ve öğrendiklerini paylaşırken okurları dünyanın farklı yerlerinde geçirdiği zamana ortak ediyor.
Mina Urgan – Bir Dinozorun Gezileri
Kendini bir “dinozor” olarak görecek kadar kendisiyle barışık bir yaşlı kadının gezilerini okumaya hazırlanın. Küçük deneyimlerden büyük mutluluklar çıkaran İngiliz edebiyatı profesörü Mina Urgan, bu kitabında gördüğü yerlerden bahsediyor. 22 yıl önce aramızdan ayrılan yazar doğadan, denizlerden, gastronomik zevklerden söz ediyor. Bodrum’dan başlayarak koylar boyu süren yolculuğu süresince bize kültürel bir arka plan da sunuyor. Az maliyetle çok deneyim yaşamak isteyenler için müthiş bir rehber niteliğindeki bu kitap sizi bazen güldürecek, bazen de düşündürecek.
Jules Verne – Bir Gazetecinin Yolculuk Notları
Denizler Altında Yirmi Bin Fersah, Dünyanın Merkezine Seyahat, 80 Günde Dünya Turu ve Balonla Beş Hafta kitaplarıyla geçen bir çocukluk ne güzeldir! Ne mutlu o çocuklara ki hayal güçlerini usta yazar Jules Verne’i okuyarak geliştirmişlerdir. Bununla birlikte Verne sadece çocukların değil, yetişkinlerin de dünyasını zenginleştirmeye devam ediyor. Yazarın 1892 yılında kaleme aldığı Bir Gazetecinin Yolculuk Notları adlı yapıtı, gezginlere ilginç bir perspektif sunuyor. Kurmaca karakter olan bir gazetecinin 19. yüzyılın sonlarındaki seyahatlerini, biraz da gizem katarak anlatıyor. Asya ve Avrupa coğrafyasını keşfeden gazeteci beraberinde sizi de bu sürükleyici maceraya davet ediyor.
Ayhan Sicimoğlu – Hastasıyız ve Kargadan Başka Kuş Tanımam
Latin müzik sanatçısı, modern Evliya Çelebi, güzel yaşam uzmanı ve gurme! Bu kadar sıfatı bir arada ve hakkıyla taşıyan pek az kişi olduğunun farkındayız. Ne güzeldir ki onlardan birini ekranlardan ve sahnelerden tanıyoruz ve kendi deyimiyle onun “hastasıyız.” Onun adı ise Ayhan Sicimoğlu. Yazar dünyanın dört bir yanını gezip neredeyse ayak basmadık yer ve tadılmayan yemek bırakmadı. Tüm bunları yaparken birçok yaşanmışlık biriktirip bunları iki kitapta toplamayı da ihmal etmedi. Hastasıyız ve Kargadan Başka Kuş Tanımam adlı iki kitabıyla hem yiyip içtiğini hem gördüklerini anlattı. Renkli kişiliği, mizah duygusu ve kültürel birikimiyle dikkat çeken Sicimoğlu ile yeni rotalar sizi bekliyor. Akıcı üslubuyla okuru hiç yormayan yazar; sizi bazen Adriyatik kıyılarına götürecek, bazen Nepal dağlarına çağıracak, zaman zaman Uzak Doğu esintilerine bırakacak ve yeri geldiğinde Adana’da kebap yemeye davet edecek.
İlber Ortaylı – İlber Ortaylı Seyahanamesi
Ülkemizde okumaya ve öğrenmeye doymayan bir sosyal bilimci arasak, listenin başına herhalde İlber Ortaylı’yı yazmalıyız. Onlarca yabancı dil bilmesi ve okyanusu andıran kütüphanesi bir yana; Ortaylı bu kitapta çok gezenin de öğrenebileceği şeyler olduğunu gösteriyor. İlber Ortaylı Seyahatnamesi deneyimli akademisyenin seyir defterinden önemli parçaları bizimle paylaşıyor. Orta Asya ülkelerinden Balkanlar’a, Iber Yarımadası’ndan Baltık Denizi’ne ve hatta Uzak Doğu’ya varan bu küçük çaplı dünya turu, karavan tutkunuzu daha da alevlendirebilir.
Evliya Çelebi – Seyahatname
Rüyasında şefaat dilerken kısmetine seyahat çıkan Evliya Çelebi de karavan kitaplığınızda olması gereken eserlerden biridir. On cilt süren ve bitmek tükenmek bilmeyen seyahatleri okumanız için elbette uzun zamana ihtiyacınız var. Her karavan yolculuğu sırasında farklı bölümlerini okuyacacaksanız bile bir yerden başlamak gerekir, değil mi?
Evliya Çelebi Seyahatnamesi sadece gezip görülen yerleri anlatmakla kalmaz. Buraların yemeklerini, geleneklerini, toplumsal yapısını da yansıtır. Her ne kadar bazı tespitleri fazla abartılı olsa da o dönemin dili, coğrafyası ve ekonomik faaliyetleri hakkında önemli ipuçları veriyor.
Hasan Söylemez – Hayata Yolculuk
Tenere filminin de yönetmeni olan Hasan Söylemez, bu kez kendini yollara vuruyor. Bisikletiyle çıktığı serüvenine bizim de tanık olmamızı istiyor. Pedala basarak geride bıraktığı on bin kilometrenin ardından Türkiye’ye daha yakından bakmayı başardı. Yurdumuza ve insanımıza yeniden bakmamızı sağlayacak Hayata Yolculuk kitabı, Anadolu’da geçen bir “Ferrari’sini satan bilge” öyküsü olabilir. Nitekim, kitap yolda olmanın ruhunu yansıtırken bir yandan da sevginin, umudun ve dayanışmanın önemini gösteriyor.
Jon Krakauer – Yabana Doğru
Into The Wild adıyla sinemaya da aktarılan Yabana Doğru kitabı, kalıpları yıkmak isteyen bir adamın gerçek yaşamöyküsünü anlatır. Kitap; toplumsal ön yargılar ve kısıtlamalar, insanların toplumla yaşadığı çatışmalar ve hayattaki anlam arayışı üzerine temellenir. Alaska’nın sert yaşam koşulları Christopher McCandless için zor ama bireysel bağımsızlığının yolunu açan bir sınavdır. Bu yolda iş yaşamı, para kazanma hırsı, sosyal statü, aile kuralları gibi sınırlamaların dışında bir yaşam sürecektir. Yabana Doğru tam da doğayla kucaklaşacağınız ve kafa dinleyeceğiniz karavan yolculuğu için yazılmış.
Saffet Emre Tonguç – Avrupa’da Görülecek 101 Yer
Profesyonel tur rehberi, gezgin ve tarihçi Saffet Emre Tonguç, bugüne dek sayısız kişiyi Türkiye ile tanıştırdı. Aralarında yabancı politikacılar, ünlü sanatçılar, iş insanları da bulunan birçok insana Türkiye’de eşlik etti. Dünyanın pek çok yerini keşfetti ve gezip gördüklerini entelektüel süzgecinden geçirerek sevenleriyle paylaştı. Bunu yaparken yalnızca ekranlarla yetinmedi, kitaplar da yazdı. Tonguç’un yazdığı Avrupa’da Görülecek 101 Yer adlı kitap, bu birikime dayanan referans kaynaklardan sadece biridir. Türkçe yazılmış Avrupa gezi kitapları arasında kayda değer bir çalışmadır.
Yazarın gezdiği 40 ülkede bulunan 101 noktayı merkezine alan kitap, oldukça kapsamlı bir rehberdir. Tonguç bu ülkelerde gözüne kestirdiği konaklama yerlerini ve yeme-içme mekânlarını anlatıyor. Ayrıca, Türk kültürünün geçmişten günümüze ulan Avrupa’daki izlerini takip ediyor. Estonya’dan Arnavutluk’a, Viyana’dan Rodos’a uzanan ilham verici bir rota sizi bekliyor.
Jack Kerouac – Yolda
Giriş paragrafımıza esin veren Jack Kerouac, Yolda adlı eseriyle seyyah karakterlere günümüzde de yol gösteriyor. Kitabın genelinde Beats gençliğinin doğasındaki avareliği ve şairaneliği gözleniyor. ABD topraklarını tepeden tırnağa keşfetmek için yola çıkan bir arkadaş kafilesinin yaşadıkları anlatılıyor. Kerouac bunu okurlara aktarırken yolda olmanın bizzat kendisine odaklanıyor. Mesafeleri aştıkça bir grup insanın sevgi, özgürlük, açlık, çaresizlik gibi kavramlara yaklaşımları ortaya çıkıyor. Yazarın kaleminin gücüyle son derece gerçekçi bir havaya bürünen metin, sizi de derinden etkileyecek.
John Steinbeck – Köpeğim Charley ile Amerika Yollarında
Fareler ve İnsanlar, Gazap Üzümleri gibi ölümsüz yapıtlara imza atan John Steinbeck, gezileriyle karşımızda! Yol arkadaşı olan köpeği Charley’i yanına alan yazar, Amerika’nın gerçek ruhunu aramaya çıkar. Yolları aşarken kentlerin uzağında kalmayı tercih eder. Kendine yabancılaşan ABD’yi değil; özlediği ülkesini aramaya koyulur. Köpeğim Charley ile Amerika Yollarında yalnızca bir gezi günlüğü değildir. Aynı zamanda dönemin ABD’sini yansıtan güçlü bir kitaptır. Amerikan Rüyası’nın ne kadar gerçek olduğunu merak ediyorsanız, karavan molalarınızda bu kitabı yanınıza almalısınız.
Monisha Rajesh – 80 Trenle Dünya Turu
Interrail sevdalıları aramızda mı? Tren kalkıyor, acele edin! Bu kitap, 80 trende geçen 80 yol öyküsü anlatıyor. Okurları yedi ay süren ve 72 bin kilometreden oluşan uzun bir seyahat bekliyor.
Monishe Rajesh’in 80 tren yolculuğuyla gerçekleştirdiği dünya turu, sizi heyecan verici bir deneyime ortak ediyor. Rejesh ve nişanlısı Moğolistan, Vietnam, Çin, Malezya derken farklı kültürlerle tanışıyor. Sınırların göründüğü kadar katı olmadığını yaşayarak kanıtlıyorlar. Yazar hem geziyor, hem de tarih ve toplumsal yapılar üzerine kayda değer ipuçları veriyor. Hangi gezi kitaplarını seçerseniz seçin, en güzel yol öykülerini doğanın içindeyken okumak başkadır. Sizler de Cumhuriyetköy’ün yemyeşil doğasını arkasına alan Fava Camp’ta konaklayarak benzer bir deneyim yaşayabilirsiniz.
Bir yanıt yazın